Vína >>

Sebastiani Vineyards and Winery

Vinařství sídlí severně od San Franciska ve městě Sonoma v údolí stejného jména -nejvýznamnější americké oblasti pro pěstování vinné révy hned po Napa Valley. Vlastní 280 hektarů půdy, z toho 82 ha vinic a hospodaří i na dalších 110 hektarech vinic pronajatých či řízených. Roční produkcí 3,6 mil lahví se řadí mezi větší americké producenty.

Historie
Vinařství založil Samuele Sebastiani, italský přistěhovalec z Toskánska, v r. 1904, kdy koupil již existující malé vinařství od svého strýce. Jako chlapec se učil vinařskému umění u mnichů v klášteře ve městě Lucca. V Kalifornii nejprve pracoval jako kameník v kamenolomu na dlažební kostky pro ulice v San Francisku. V Sonomě našel terroir jako doma - s červenou vulkanickou půdou a středozemním klimatem. Jeho první víno byl Zinfandel. Zpracovával hrozny z vlastních vinic o rozloze 24 ha ve velkém dřevěném sudu o obsahu asi 22 hektolitrů. V r. 1913 produkuje už 13 tis hektolitrů a  v r. 1916 instaluje sud na 2600 hektolitrů. Můžete jej dodnes vidět při prohlídce vinařství. Větší sud se nachází pouze na hradě v Heidelbergu (SRN).

V době prohibice (od roku 1920 do roku 1933) se počet vinařství v Kalifornii snížil ze sedmiset na deset a Sebastiani je jedním z deseti – produkuje víno pro církevní a lékařské účely. Aby se uživil a nemusel propouštět zaměstnance, Samuele provozuje v době prohibice konzervárnu na ovoce a stavební firmu. Staví byty, divadlo a  kluziště. V r. 1930 kupuje vinařství ve Woodbridge (Lodi). V r. 1935 kupuje Mission Vineyard, první misijní vinařství severně od San Franciska, založené v r. 1825. Samuele umírá v roce 1944 a vinařství vykupuje od rodiny syn August s manželkou Sylvií. Byla to výborná kuchařka, která prodala 100 tisíc výtisků své první kuchařky. August směřuje firmu na velkoprodukci zaměřenou na široký trh, na druhé straně ale uvádí v život značku Sebastiani a přestává prodávat pod jinými značkami. Investuje do teplotně řízeného sklepa a v r. 1970 rozšiřuje o sklepy na zrání vína v sudu. Jeho děti Sam, Don a Mary Ann vinařství vedou od r. 1980 a mění jej z velkoproduktivního na vinařství, zaměřené na špičkovou kvalitu. Výrazem toho je v roce 2000 prodej vinic a výrobních kapacit mimo Sonomu spolu se značkou Talus. Sebastiani si ponechává si jen vinice a vinařství v Sonomě s roční produkcí cca 300 tis kartonů (tj. 3,6 mil lahví) – asi jen 2% dosavadního objemu. Don Sebastiani po prodeji vinařství opouští a spolu se svým švagrem Roy Cecccettim zakládá vinařství Cecchetti Sebastiani Cellars (nyní s názvem Don Sebastiani & Sons). Prezidentkou firmy se stává paní Mary Ann Sebastiani Cuneo.
Koncem roku 2008 pak rodina prodává vinařství podnikateli a vinaři Billu Foleymu a stává se součástí firmy Foley Family Wines.

Filosofie vinařství
Hlavním enologem vinařství je Mark Lyon, který zde působí už od r. 1985. V roce 1978 ukončil enologická studia na světoznámé kalifornské univerzitě v Davisu. Vinohradnické zkušenosti především s odrůdami z Bordeaux získával na vinicích, které vlastnil se svým otcem. Mark Lyon se v r. 2005 stal držitelem ceny Distinguished Alumni Award udělovanou jednou za dva roky univerzitou v Davisu. Dodejme, že se tak postavil po boku nejvýznamnějších osobností kalifornské vinařské scény - Roberta Mondaviho, Justina Meyerse a dalších.
Mark říká: „Pro naše vinice získáváme ty nejlepší klony a podnože odpovídající naší půdě a klimatu. Nakupujeme pouze od vinohradníků, jimž jde o kvalitu, v subapelacích okresu Sonoma, které jsou nejvhodnější pro danou odrůdu. Experimentujeme s různými technikami, snažíme se například o přirozenější přístup k výrobě Chardonnay a při kvašení používáme vedle komerčních kvasinek i přirozené kvasinky získané na slupkách hroznů.“ Markovy schopnosti se nejvýrazněji projevují při míchání vín z různých míst širší apelace. Ve sklepě pracuje s velkým množstvím různých šarží vín a jeho cílem je v každém ročníku vyrobit to nejlepší možné víno.

Úspěchy
Vína Sebastiani se několikrát dostala do Top 100 prestižního amerického časopisu Wine Spectator. Prvním byl Alexander Valley Cabernet Sauvignon z roku 1999. Tento úspěch později zopakovaly vína Sonoma County Chardonnay 2001 a Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2002. Nejzajímavějším faktem však bylo, že se ve své době tato vína prodávala za méně než 15 dolarů! Není proto divu, že Wine Spectator vyhodnotil vinařství Sebastiani jako číslo 1 v poměru kvalita/cena v kategorii vinařství produkujících více než 150 tisíc kartonů ročně a zároveň jej ocenil jako jednoho z nejkonzistentnějších výrobců na světě.