Vína >>

Viña Casa Silva

Viña Casa Silva sídlí v údolí Colchagua (region Valle Central, subregion Valle Rapel) mnohými považovaném za nejlepší oblast pro produkci červeného vína v Chile. Údolí tvoří úzký pás táhnoucí se od 4  000 m vysokých And na východě až k moři. Vinařství zpracovává pouze vlastní hrozny a hospodaří na 900 ha vinic soustředěných do 4 statků (viz níže) rozložených na ose západ – východ s velmi rozličnám mikroklimatem, což umožňuje využívat různý terroir pro pěstování nejvhodnějších odrůd a poopravit tak dosud vžitý názor, že v údolí Colchagua se daří hlavně modrým odrůdám. Některé z vysázených vinic jsou staré 90 a více let a pocházejí z révy z oblasti Bordeaux z doby před napadením révokazem.

Historie
Casa Silva je rodinným vinařstvím ve vlastnictví rodiny Silva, na jejímž chodu se podílí již čtvrtá a pátá generace vinařů. Historie vinařství má počátek v r. 1892, kdy do Chile dorazil z Bordeaux francouz Emilio Bouchon, jehož snem bylo pěstovat zde kvalitní vinnou révu. Emilio Bouchon se později usadil v Colchagua Valley v místě zvaném Angostura a jako první v údolí vysadil vinice a vybudoval vinařství. Některé dosud zachované vinice na statku Angostura pochází z roku 1912! Vinařství produkovalo kvalitní víno a  prodávalo je dalším chilským vinařstvím na export. V činnosti a odkazu Emilio Bouchona pokračoval jeho syn Abel Bouchon a ve třetí generaci Jorge Silva, jenž si vzal za manželku Maruju Bouchon. Vinařství a vinice pak byly rozděleny mezi členy rodiny, z nichž někteří své podíly prodali.

V r. 1977 se Mario Silva Cifuentes, stávající patriarcha rodu, oženil s Marií Terezou Silva Bouchon a začal pracovat ve vinařství v Angostuře. Vykoupil zpět vinice, zrekonstruoval původní rodinný statek a věren pionýrské tradici svých předchůdců vybudoval nové vinice na statcích Los Lingues a Lolol.
V r. 1997 přesvědčil Mario Pablo Silva z páté generace svého otce, aby upustili od prodeje vína ve velkém jiným společnostem a začali sami lahvovat víno ze své produkce. Tím začala moderní historie Casa Silva. Vedle Mario Pabla pracují dnes ve vinařství i další členové rodiny.

Úspěchy
Casa Silva se stala jedním z nejúspěšnějších chilských vinařství. Pravidelně získává medaile z vinařských soutěží a chilský časopis Vitis, který každoročně sestavuje žebříček chilských vinařství na základě počtu zlatých medailí získaných na domácích a světových soutěžích tak vyhlásil vinařství Casa Silva nejúspěšnějším chilským vinařstvím za léta 2003, 2005, 2006, 2007, 2008 a  2009!

K dalším nejdůležitějším vyznamenáním patří:
- nejlepší jihoamerický producent v britské soutěži International Wine & Spirit Competition v r. 2000

- celosvětově nejvíc oceněné vinařství na soutěži Vinalies Paris v r. 2003 organizované Asociací francouzských enologů

- historicky nejvyšší známka pro chilské víno (92 bodů) pro Casa Silva Altura 2004 v Octavian Vaults Library Collection

- kolekci každoročně vyhlašuje IWC (International Wine Challenge) – asi nejprestižnější nezávislá soutěž vín na světě a zařazuje do ní 5 a 10 let stará vína, která prokazují výjimečné kvality a  potenciál k dalšímu zrání v lahvi.

- chloubou vinařství je pro Chile ikonická odrůda Carmenère s bezpočtem zlatých medailí ze světových i domácích soutěží.
 
- zlaté medaile na francouzské soutěži Chardonnay du Monde v letech 2000, 2003 a  2009 (v r. 2009 pro Casa Silva Chardonnay Gran Reserva 2008 (jediné zlato pro Chile)

 

Viniční statky Casa Silva
Statek Angostura se nachází se v blízkosti města San Fernando a na jeho pozemcích najdete mnoho vinic, jež sahají až do r. 1912 a také samotný vinařský sklep - nejstarší sklep v údolí Colchagua. Leží ve středu údolí, Andy však zde mají větší vliv než Tichý oceán. Podnebí je mírné, s dlouhým suchým létem a krátkou vlhkou zimou. Jako takřka všude jinde v Chile vinice zde prospívají z velkých rozdílů denních a  nočních teplot, které napomáhají zachovat přirozenou kyselost hroznů a jejich aroma. Průměrné teploty v letních měsících jsou 12 ºC v noci a 27ºC ve dne. Většinou písčitá půda s malými i většími kulatými kameny (podobnými s těmi v Chateauneuf-du-Pape) spočívá na starých skalnatých naplaveninách, s větším podílem jílu a organického materiálu blíže k Andám. Statek je rozdělen do 5 sektorů podle terroiru vhodném pro pěstování různých odrůd. Hlavními pěstovanými odrůdami jsou Merlot a Chardonnay, dále pak Sauvignon Blanc, Semillon a Cabernet Sauvignon. Specialitou je vysoko ceněný Sauvignon Gris, vysázený v r. 1912 a  objevený v r. 1998 v rámci společné studie s Katolickou univerzitou. Sauvignon Gris vzniká mutací na starých vinicích Sauvignon Blanc a  Casa Silva je jedním z mála vinařství na světě, které lahvují víno čistě z této odrůdy.

Statek Los Lingues je umístěný na severním konci údolí Colchagua v menším údolí mezi dvěmi řadami hor. Vinice patřící Casa Silva byly vůbec prvními vinicemi, které byly vysázeny na úpatí And v rámci údolí Colchagua. Toto kouzelné místo nabízí unikátní mikroklima s chladnými nocemi ovlivněnými blízkostí hor a rozdílem denních a nočních teplot až 20ºC, což jsou ideální podmínky pro koncentraci ovoce v hroznu. Přes den udržuje stálý větřík konstantní teplotu a zajišťuje zdraví plodů. Réva je výjimečné kvality, s velkým tělem, přirozenou sladkostí a unikátními měkkými tříslovinami. Mikroklima je zde velmi suché s nízkou vlhkostí půdy. Půda je proměnlivá od jemných písků, přes jíl a ostré granitové kameny se střední a nízkou úrodností. Hlavními odrůdami v Los Lingues jsou Carmenère a Cabernet Sauvignon, jež zde dosahuijí výjimečných výsledků. Pěstuje se zde i menší množství Syrah a Petite Verdot. V Los Lingues se nachází rovněž experimentální 10 hektarová školka, nazvaná Odrůdová zahrada, kde se testují klony stávajících odrůd i nové odrůdy.

Panenská místa s vinicemi vzdálenými jen 15 km od moře - to je statek Lolol. Některé vinice zde vznikly díky rodině Silva na panenské půdě již před 50 lety. Klima je zde suché a horké, avšak mírněné ranními mlžnými opary a chladnými nocemi díky blízkosti moře. Během letních měsíců se teplota pohybuje mezi 9 v noci a 30 stupni přes den s vysokými teplotami jen krátkou dobu odpoledne - ideální podmínky pro zde pěstované odrůdy Syrah a poměrně vzácné Viognier (paralela se severní Rhonou s podobnými podmínkami), ale také Carmenère, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Půda je žulového původu místy s povrchem tvořeným starým červeným jílem s hojnými křemencovými oblázky. Půda je obecně málo úrodná, což přispívá k vysoké kvalitě hroznů. Nejlepší část vinic se nachází na kopci se sklonem až 30%. I  zde se nachází experimentální vinice pro zkoušení dalších odrůd.

Statek Paredones se nachází rovněž v údolí Colchagua avšak na západní straně pobřežních hor s vinicemi pouze 7 km od moře. V r. 2006 si zde Casa Silva pronajala 20 hektarů panenské země a jako první v údolí Colchagua zde vysadila vinice s odrůdami Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Blízkost oceánu způsobuje, že teploty se zde v létě pohybují mezi 8  a 25ºC. Půda je většinou žulovitá s jílem na vyšších svazích.





Filosofie vinařství
Cílem je produkovat nejlepší možná vína z vinic v údolí Colchagua, co nejlépe vyjádřit jeho terroir.
Na rozdíl od mnoha chilských vinařství vlastněných anonymním kapitálem, není Casa Silva zaměřeno na krátkodobý zisk. Mario Pablo Silva říká: „Jsme tady, abychom zajistili naši vinařskou budoucnost pro naše další generace – je to jako stavět katedrálu.“ Asi nejlepším dokladem této filosofie je projekt Microterroir – viz níže.
Casa Silva se jednoznačně zaměřuje na kvalitu. Především zpracovává pouze vlastní hrozny, což umožňuje kontrolu nad kvalitou hroznů. Sběr hroznů probíhá výlučně ručně. V průběhu sklizně firma najímá více než 500 sběračů, z nichž většina má již mnoholeté zkušenosti. Ručně probíhá i  odstraňování listoví. Pěstování probíhá de facto organicky, i když bez certifikátu. Po sklizni jsou hrozny soustředěny do chladících místností s teplotou pod 5 ºC, aby se zabránilo samovolnému spuštění fermentace. Před lisováním probíhá ruční selekce hroznů.
Za kouzelnou starou fasádou je ukryto jedno z nejmodernějších vinařství v Chile. Vína zrají v klimatizovaných prostorách a čekají na správný moment pro lahvování. Sudy jsou výhradně z francouzského dubu, jež dodávají vínům mnohem více elegance než v Chile převládající sudy z amerického dubu.

Projekt Microterroir
V r. 2010 byl uzavřen několikaletý projekt započatý v r. 2005, vedený společně s Vinařským výzkumným centrem na universitě v chilském městě Talca a sponzorovaný chilskou vládou. Studie měla za úkol vysvětlit, proč hrozny stejné odrůdy dávají na různých vinicích víno rozličné kvality. Soustředila se na odrůdy Carmenère, Cabernet Sauvignon, Syrah, Viognier a Petit Verdot. Výsledky pak měly pomoci pěstovat hrozny způsobem, který by zajistil vyšší kvalitu vína. Pro studii bylo určeno 90 úseků vinic v lokalitách Lolol a Los Lingues o velikosti 0,1 až 0,5 ha nazvaných Microterroir. Mario Pablo Silva, výkonný ředitel vinařství říká: „Chtěli jsme jít o krok dále – identifikovat a porozumět DNA těchto jednotlivých parcel.“

Výzkumný tým, vedený profesorem Yerko Morenem z university v Talca a hlavním enologem vinařství Casa Silva Mario Geissem, sledoval klimatické podmínky, topografii a půdní složení jednotlivých parcel, odrůdy, jejich klony a podnože a práce na vinohradu. Vyhloubili stovky jam pro zjištění půdních profilů a popsali jejich chemické složení, podíl písků a schopnost absorbovat vodu, délku kořenů atd.

Měřili růstové parametry keřů včetně hustoty listoví a výnosu hroznů a vztahovali je k času, po který byly hrozny vystaveny slunci a stínu, sledovali vývoj teploty zrnek vína v průběhu 24 hodin. Prof. Moreno řílá: „Jesliže máte hrozen, který je v našich podmínkách příliš vystaven slunci, můžete ho upéct. Je to úplně jinak, než v oblastech s chladnějším klimatem. V našem údolí může teplota dosáhnout až 45ºC.“

Tým připravil velké množství malých partií vína a pečlivě je analyzoval. Shromáždil velké množství dat z vinice i ze sklepa. Prof. Moreno pokračuje: „ Jednou z nejdůležitějších věcí se ukázalo být, jak se keře chovají při dostatku či nedostatku vody. Odrůdy mají odlišnou reakci na stres z nedostatku vody – Syrah se s ním vypořádává lépe, než Cabernet Sauvignon. A keře stejné odrůdy se chovají různě na různých parcelách. Cabernet Sauvignon více stresován nedostatkem vody produkoval svírává vína, třísloviny byly příliš tvrdé. A když nebyl stresován vůbec, měli jsme stejný problém – třísloviny byly příliš tvrdé.“

Casa Silva slaví velké úspěchy s odrůdou Carmenère, ale i zde dosáhli zajímavých poznatků. Převládá tradiční mínění, že Carmenère potřebuje delší čas pro zrání hroznů, aby se omezila jejich vysoká kyselost a „zelené“ tóny papriky a chřestu v chuti, které mohou ve víně nepříjemně dominovat. Ale studie ukázala, že důležitější, než dlouhé zrání je vlhkost půdy a práce s keřem. Prof. Moreno dodává: „ Nejde nám o to úplně eliminovat typický paprikový charakter Carmenère. Pak by to už nebylo Carmenère.  Chile se musí o této odrůdě ještě leccos naučit, je to naše šance něco dát světovému vinařství.“ Mario Geisse uzavírá: „ Studie nám umožní produkovat to nejlepší víno z každé parcely. Lépe jsme pochopili potenciál našich vinic. Zvýšení kvality je již patrné u našich nejlepších vín posledních ročníků a bude stále patrnější v dalších letech.“

Výzkum poukázal na velkou genetickou rozlišnost odrůdy Carmenère. Rodinné vinařství Casa Silva proto investuje do dalšího projektu, tentokrát zaměřeného na identifikaci nejlepšího klonu odrůdy Carmenére pro pěstování v chilských podmínkách.