<< Vinařství

Vína Domaine Daniel Rion & Fils

DANIEL RION BOURGOGNE CHARDONNAY AOC



Druh: suché bílé
Odrůdové složení: 100% Chardonnay
Apelace: Bourgogne AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 12,5% (podle ročníku)
Charakteristika: Jasná žlutá barva. Velmi svěží vůně citrusů, ananasu, bílých broskví a bílých květů. Pěkné víno s poměrně velkým extraktem, s živou příjemnou kyselinkou, díky které má i  potenciál ke zrání. Středně dlouhá dochuť. Vhodné k salátům, rybám, mořským plodům, drůbeži ale i vepřovému.
Podávejte při teplotě 8-10 ºC.
Vinice: Ze 2 parcel: první o rozloze 0,22 ha s keři staršími než 15 let se nachází na vápencovém podloží s vápenito-hlinitou půdou s oblázky. Další parcela o rozloze 0,29 ha na úpatí kopce byla přesazena v r. 1997 a  představuje zcela jinou půdu - hlubší, jílovitou naplaveninu, hlouběji s vyšším podílem jílu.
Vinifikace: Lisovány celé hrozny, kvasilo a zrálo v nerezových tancích. Jen velmi slabá filtrace.
Konzumace: po 1. roce
Dekantace: ne
Archivace: 2-6 let

 

DANIEL RION CÔTES DE NUITS –VILLAGE AOC „LE VAUCRAIN“



Druh: suché červené
Odrůdové složení: 100% Pinot Noir
Apelace: Côtes de Nuits-Village AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 13% (podle ročníku)
Charakteristika: Hlubší karmínová barva. Ve vůni třešně, lékořice a mokrý kožich. Solidně strukturované víno dobře doplní jemné sýry, zvláště burgundské měkké, telecí, bažanta, ale i  tresku či candáta. Podávejte při teplotě 14-16ºC.
Vinice: o  rozloze 2,24 ha s keři 10 a  50 let starými, na mírném svahu na rozhraní obcí Premeaux a Comblanchien s  hnědo-červenou jílovitou půdou, ne velmi kamenitou, s lávovým vápencovým podložím z období jura.
Vinifikace: Hrozny kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a tvrdým tříslovinám. Několik dní studené macerace, jejíž délka závisí na ročníku. 10 denní kvašení v  otevřených nerezových tancích s kontrolou teploty. Denně stlačování klobouku slupek nebo pumpování šťávy na něj pro uvolnění barvy a jemných tříslovin. Pneumatické lisování, poté zrání v dubových sudech jeden a více let starých po dobu 15-18 měsíců.
Konzumace: po 3. roce
Dekantace: možná
Archivace: 4-9 let

DANIEL RION NUITS SAINT GEORGES VIEILLES VIGNES



Druh: suché červené
Odrůdové složení: 100% Pinot Noir
Apelace: Nuits Saint Georges AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 13% (podle ročníku)
Charakteristika: Hlubší karmínová až rubínová barva. Intenzivní vůně lesního ovoce a sušených švestek. Velmi harmonické a elegantní v chuti, s větším tělem a výraznějšími tříslovinami, které se archivací zakulacují a zjemní i pokud lahev otevřete několik hodin předem. Dlouhá dochuť. Pitelné až po 5-10 letech, nezřídka dosáhne zralosti až v 15 letech. Skvělé k masům s výraznějšími omáčkami (např. na víně), zvěřině, pečeným červeným masům, huse. Podávejte při teplotě 14-16ºC.
Vinice: o  rozloze 2,45 ha ve výšce 245 m n.m., v dolním konci svahu s tenkou vrstvou aluviálních vápencových naplavenin s větším výskytem kamenů. Keře 30-80 let staré.
Vinifikace: Hrozny kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a tvrdým tříslovinám. Několik dní studené macerace, jejíž délka závisí na ročníku. 10 denní kvašení v  otevřených nerezových tancích s kontrolou teploty. Denně stlačování klobouku slupek nebo pumpování šťávy na něj pro uvolnění barvy a jemných tříslovin. Pneumatické lisování, poté zrálo sur lie (na zbytcích po kvasinkách), z  poloviny v nových baricích po dobu 15-18 měsíců.
Konzumace: po 4. roce
Dekantace: možná
Archivace: 5-15 let

 

DANIET RION VOSNE ROMANÉE VILLAGE AOC



Druh: suché červené
Odrůdové složení: : 100% Pinot Noir
Apelace: Vosne Romanée Village AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 13% (podle ročníku)
Charakteristika: Hluboká karmínová barva, ve vůni třešně, s tóny růže, ve větší zralosti mlází, rozkládající se listí a houby. V chuti velmi elegantní a konzistentní. Nejlepší ve stáří 8-15 let. Skvělé ke zvěřině i pernaté a jemným sýrům. Podávejte při teplotě 14-16ºC.
Vinice: Ze dvou částí: první část z několika parcel o celkové výměře 1,9 ha, jedna z nich jemně svažitá do výšky 250 m n.m. Poměrně hluboké naplaveniny na jílovitém podloží, keře staré 35-55 let. Druhá část 25 let staré keře na parcele na vrcholku kopce 300-325 m n.m., na příkrém svahu s černou humusovou půdou s oblázky i většími kameny, velmi vápenitá, na kamenitém a vápencovém podloží.
Vinifikace: Hrozny kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a tvrdým tříslovinám. Vinifikace z obou částí vinic probíhá separátně a spojí se až před lahvováním. Několik dní studené macerace, jejíž délka závisí na ročníku. 10 denní kvašení v otevřených nerezových tancích s kontrolou teploty. Denně stlačování klobouku slupek nebo pumpování šťávy na něj pro uvolnění barvy a jemných tříslovin. Pneumatické lisování, zrálo sur-lie v sudech z 50% nových po dobu 15-18 měsíců.
Konzumace: po 4. roce
Dekantace: možná
Archivace: 5-15 let

DANIEL RION Échezeaux Grand Cru AOC



Druh: suché červené
Odrůdové složení: : 100% Pinot Noir
Apelace: Échezeaux Grand Cru AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 13,5% (podle ročníku)
Charakteristika: Tmavá rubínová barva. Velmi jemná a hluboká vůně malin, růží, čokolády a sladkého koření. V chuti sametově měkké, elegantní a dlouhé. Otevírá se a zraje dříve než Clos Vougeot. Skvělé k filet mignon a dalším dobrým červeným masům, pečenému holubu, kachně s lanýži a měkčím sýrům. Podávejte při teplotě 15-16ºC.
Vinice: o  rozloze 0,34 ha (z celkových 38 ha) s keři asi 60 let starými. Ve větší výšce a jen několik desítek metrů od Clos Vougeot, které odděluje od 1er Cru vinic Vosne Romanée. Půda je však naprosto odlišná: zemina je velmi hluboká, ne velmi kamenitá.
Vinifikace: Hrozny kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a tvrdým tříslovinám. Vinifikace z obou částí vinic probíhá separátně a spojí se až před lahvováním. Několik dní studené macerace, jejíž délka závisí na ročníku. 10 denní kvašení v otevřených nerezových tancích s kontrolou teploty. Denně stlačování klobouku slupek nebo pumpování šťávy na něj pro uvolnění barvy a jemných tříslovin. Pneumatické lisování, zrálo v baricích ze 70% nových po dobu 15-18 měsíců.
Konzumace: po 5. roce
Dekantace: ano
Archivace: 6-20 let

 

Daniel Rion Clos Vougeot Grand Cru AOC



Druh: suché červené
Odrůdové složení: : 100% Pinot Noir
Apelace: Clos Vougeot Grand Cru AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 14% (podle ročníku)
Charakteristika: Hluboká rubínová barva, výjimečně intenzivní aroma červeného a černého ovoce (třešně, ostružiny a černý rybíz). Velmi harmonické, ušlechtilé a elegantní v chuti. V  mládí často strohé, ve zralosti nabere tóny vlhké půdy a pižma, stále však s  výraznými tříslovinami. Tento klenot v koruně Côte de Nuits skvěle doprovodí pečenou kachnu a bažanta, zvěřinu s omáčkou, mléčné selátko či nadívaného kapouna. Ze sýrů pak ty s měkkým středem např. Époisses, Langres, Soumaintrain či Cîteaux de l'Abbaye. Podávejte při teplotě 15-16ºC.
Vinice: o rozloze 0,55 ha (z celkových 50 ha) se nachází se na jemně svažitém terénu v horním konci Clos Vougeot, jedné z nejslavnějších vinic Côtes d´Or. Keře jsou 40 let staré. Kamenitá půda s jílovitou vápencovou naplaveninou průměrné hloubky spočívající na slínovém podloží.
Vinifikace: Hrozny kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a tvrdým tříslovinám. Vinifikace z obou částí vinic probíhá separátně a spojí se až před lahvováním. Několik dní studené macerace, jejíž délka závisí na ročníku. 10 denní kvašení v otevřených nerezových tancích s kontrolou teploty. Denně stlačování klobouku slupek nebo pumpování šťávy na něj pro uvolnění barvy a jemných tříslovin. Pneumatické lisování, zrálo v baricích ze 70% nových po dobu 15-18 měsíců.
Konzumace: po 6. roce
Dekantace: ano
Archivace: 7-25 let