Vína >>

Domaine Daniel Rion & Fils



Vinařství sídlí v Prémeaux nedaleko Nuits St. Goerges a hospodaří na 18 hektarech vinic v , 18 různých apelacích v 6 vesnicích Côtes de Nuits a Haute Côtes: Prémeaux, Nuits Saint Georges, Vosne Romanée, Chambolle Musigny, Vougeot and Marey-les-Fussey. Roční produkce činí cca 100 tis. lahví. 75% je exportováno (USA, Velká Británie, Japonsko, Švýcarsko atd.), 15% míří do nejlepších restaurací ve Francii (Le Scribe, Pierre au Palais Royal, Le Dome, hotel Le Crillon - vše v Paříži).
V současnosti je enologem vinařství mladší z bratrů Olivier Rion, zatímco starší bratr Christophe se stará spolu se sestou Pascale o vinice a obchod.

Vinařství bylo založeno Danielem Rionem v r. 1955. Začalo pouze se 2 hektary vinic ve Vosne Romanée, které odkázal Danieli dědeček. Až do r. 1978 prodával Daniel své víno burgundským negociantům. Na konci 70. let se ke svému otci připojili i synové Patrice, Christophe a Olivier a každý s sebou přinesl další parcely. Byl vybudován nový sklep s degustační místností. V r. 2000 vinařství opustil Patrice Rion a  založil vlastní Domaine Michèle and Patrice Rion.

Na vinici
Hospodaří po způsobu naturální integrované produkce. Nepoužívají žádné přípravky proti plísním. Pro dosažení dobré cirkulace vzduchu mezi keři, provádějí částečné odstranění listoví, takže pro vytvoření plísně nenastanou podmínky.  
Používají pouze organická hnojiva, která si sami připravují podle potřeb jednotlivých vinic. Sklízí výlučně ručně, což umožňuje selektovat přímo na vinici pouze zdravé a zralé hrozny.
Na rozdíl od převažujícího systému v Burgundsku nechávají vyrůst keře do výšky 1,3 až 2,4 m a to z několika důvodů:

- čím více listů, tím více energie získá keř ze slunce a zvýší se tak úroveň cukru v hroznech
- fotosyntéta rovněž zlepší barvu slupky a následně i vína
- u vína z hroznů s vyšším podílem listů lépe vyzrávají třísloviny
- keře s větším metabolismem jsou obecně zdravější a odolnější vůči nepříznivým
klimatickým vlivům.
Hrozny jsou sbírány ručně a  přepravovány v malých bedýnkách.

Ve sklepě
Červená vína Na třídícím stole jsou odstraněny bobule nezralé, poškozené nebo napadené plísní. Hrozny jsou kompletně odstonkovány, aby se vyhnuli zeleným tónům a příliš výrazným tříslovinám ve víně. Po několikadenní maceraci (délka závisí na ročníku) probíhá kvašení v otevřených teplotně řízených nerezových tancích. Extrahování barvy a jemných tříslovin je podporováno dvakrát denně nořením klobouku slupek (pigeage) nebo pumpováním moštu. Kvašení probíhá obvykle deset dní. Při stáčení používají pneumatický lis. Po několika-hodinovém až několikadenním stáčení z kalů víno z Cru vinic a vesnických apelací zraje v barikových sudech po dobu 15-18 měsíců v závislosti na ročníku. Daniel Rion používá 30%-80% nových sudů v závislosti na vinici a opět na ročníku.

Bílá vína Na třídícím stole jsou odstraněny bobule nezralé, poškozené nebo napadené plísní. Celé hrozny jsou lisovány v pneumatickém lisu a mošt se nechá usadit při teplotě 12ºC a po vyčistění začíná kvašení. Transformace cukrů v alkohol je každodenně kontrolována a trvá 2 až 3 týdny. Kvašení probíhá většinou v nerezových tancích. 2/3 vína Hautes Côtes de Nuits jsou vinifikovány v v 500 litrových sudech, zvaných demi-muids, které přidají lehkou dubovou příchuť. Tento způsob umožňuje zrání sur lie, které těží z mikro-oxydace přes dřevěnou stěnu sudu. V průběhu zrání jsou zbytky kvasinek a další sedimenty v sudu promíchávány (bâttonage), aby víno bylo komplexnější a aromatičtější. I víno v nerezovém tanku zraje sur- lie.

Daniel Rion nečiří vína, protože se domnívá, že čiření zbaví víno veškerých nuanci, které ve vínu jednotlivých apelací nacházíme a bylo by to bláznivé, když až po toto stadium se snažili všechny nuance naopak zvýraznit.

Při lahvování se postupuje s nekonečnou obezřetností. Nejprve vína prochází jemnou filtrací přes tzv. filtrační půdu, aby se zajistila jeho čistota a mikrobiální stabilita. Vína jsou lahvována samotokem (bez použití pumpy). Tímto způsoben nedochází ke zbytečnému promíchání ani přílišnému provzdušnění. Před první expedicí zůstávají lahve uloženy minimálně 2-3 měsíce.