<< Vinařství

Vína Famille Quiot

Les Combes d´Arnevel Châteauneuf-du-Pape


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault
Apelace: Châteauneuf-du-Pape AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 14,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Temně rudé víno s aroma višní, karafiátu a provensálského koření. V chuti dominují tmavé třešně/višně s tóny koření a tabáku. Lahodné příjemné víno s dlouhou dochutí, v němž se snoubí mohutnost s jemností. Pochutnejte si společně s pokrmy s červeným masem, zvěřinou, kořeněnými jídly a sýrem. Podávejte při teplotě 16-18°.
Vinice: Jednolitá skupina parcel o rozloze 25 ha na severovýchodě apelace Châteauneuf-du-Pape se štěrkovitým podložím a  kamenitou půdou, která akumuluje teplo a přispívá k vysokému stupni zralosti hroznů. Vinice, obklopené rozlehlým lesem vytvářejícím jedinečné mikroklima, jsou vystaveny blahodárnému mistrálu, chránícímu hrozny před nákazou. Stáří keřů je 30 let. Ruční sběr a přísná selekce hroznů s průměrným výnosem 35 hl na hektar.
Vinifikace: Hrozny téměř úplně zbaveny stonků. Kvašení v betonových tancích po dobu 2-3 týdnů, 2 x denně pumpování moštu přes klobouk slupek. Zrálo 18 měsíců v tanku, 15% vína v sudech.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ano
Archivace: 6-12 let
Ocenění: 91 bodů – Grand test Wine & Degustation (2. místo z 19 – ročník 2005)
91 bodů – Wine Spectator (ročník 2007)
91 bodů – Robert Parker´s Wine Advocate (ročník 2006)
 

Les Combes d´Arnevel Châteauneuf-du-Pape


Druh: suché bílé
Odrůdové složení: Grenache Blanc, Bourboulenc, Clairette, Rousanne
Apelace: Châteauneuf-du-Pape AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 14% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Poměrně vzácné bílé Châteauneuf-du-Pape je průzračné víno světle žluté barvy s vůní bílých květů, broskví a citrónu, v chuti plné a bohaté. Pochutnejte si na něm samotném nebo s bílým masem, kozími sýry, rybami, mořskými plody a nadýchaným pečivem. Podávejte při teplotě 10-12°.
Vinice: Jednolitá skupina parcel o rozloze 25 ha na severovýchodě apelace Châteauneuf-du-Pape se štěrkovitým podložím a  kamenitou půdou, která akumuluje teplo a přispívá k vysokému stupni zralosti hroznů. Vinice, obklopené rozlehlým lesem vytvářejícím jedinečné mikroklima, jsou vystaveny blahodárnému mistrálu, chránícímu hrozny před nákazou. Stáří keřů je 30 let. Ruční sběr a přísná selekce hroznů s průměrným výnosem 35 hl na hektar.
Vinifikace: Každá odrůda separátně jemně pneumaticky lisována. Usazení moštu za studena. Po fermentaci zraje 4 měsíce sur lie pro zvýraznění chutě a struktury. Rousanne kvasí a zraje v sudu až do konečného smíchání.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 2-6 let
Ocenění: 90 bodů – Wine Spectator (ročník 2007)

Les Arnevels Gigondas


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault
Apelace: Gigondas AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 14% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Víno rubínové barvy s fialovými odlesky. Vůně ostružin, kůže, hřebíčku a dalšího koření. Tělnaté víno s pěknou strukturou a s excelentní dochutí. Podávejte při teplotě 16-17° s jehněčím, lanýži, kachnou, červeným masem či výraznějšími sýry.
Vinice: v  apelaci Gigondas na jižní Rhoně - druhá nejvýznamnější po Châteauneuf-du-Pape. 3 různé vinice u městečka Sablet:
- měkká jílovitá s vysokým obsahem vápence
- s naplaveninami s malými oblázky -
s pískovcem a oxidem kobaltu.
Výnos 35 hl/hektar.
Vinifikace: Probíhá ve vinařství Château du Trignon, které rovněž patří rodině Quiot. Ruční sběr hroznů, částečné odstonkování. Kvašení 3-4 týdny v betonovém tanku, jablečno-mléčná fermentace, částečně zrání v dubovém sudu.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: možná
Archivace: 3-8 let
Ocenění: 91 bodů – Gilbert et Gaillard (Château de Trignon ročník 2007)
 

Jérôme Quiot Vacqueyras


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Apelace: Vacqueyras AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 13,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: O  vínech Vacqueyras se říká, že si jej koupí ti, kteří nemají na Châteauneuf-du-Pape. Elegantní víno červeno-fialové barvy s vůní červeného ovoce s lehkými květinovými tóny. V chuti tělnaté, s tóny zralého ovoce, lékořice a  koření. V lahvi s pro Vacqueyras tradičním erbem. Skvěle se snoubí s pokrmy z  lovných ptáků, jehněčího, telecího a sýry, dokonce i pečeným červeným ovocem. Podávejte při 14-16°C.
Vinice: Vinice se nachází na několika parcelách na úpatí známého Dentelles de Montmirail (jihozápadně od Gigondas). Staré terasovité vinice s křídovitými oblázky, jílem a jemným pískem ze starých ledovcových usazenin. Průměrné stáří keřů je 40 let s výnosem asi 35 hl/hektar.
Vinifikace: Ručně sebrané hrozny jsou před rozmačkáním kompletně odstonkovány. Fermentace probíhá separátně podle odrůd asi 3 týdny při teplotě max. 30°. Po oddělení sedimentů se volně odtékající víno spojí s dalšími odrůdami. Zrálo 12-18 měsíců ve velkých dubových sudech.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: možná
Archivace: 3-7 let

Les Arnevels Vinsobres


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah
Apelace: Vinsobres AOC (samostatná apelace počínaje ročníkem 2005, dříve s přívlastkem Village)
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 14,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Atraktivní rubínové víno s rumělkovými odlesky. Krásné ovocné aroma třešní a černého rybízu s tóny pepře. Pěkné vyrovnané víno s hladkými tříslovinami a delší dochutí. Podávejte při teplotě 14-16° k červeným masům nebo vychutnejte samotné.
Vinice: Terasovité vinice s jílovitou a vápencovou půdou s velkým obsahem kamenů. Výnos 35 hl/hektar.
Vinifikace: Tradiční vinifikace po dobu 8-10 dní v betonových tancích.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: možná
Archivace: 3-7 let
Ocenění: **** (ročník 2006) - Wine & Degustation -  rubrika Víno měsíce 2011/3
 

Les Arnevels Côtes du Ventoux


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan
Apelace: Côtes du Ventoux AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 14% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Rubínově červené, s výrazným ovocným buketem zralých červených plodů (třešně, brusinky), dále stopy eukalyptu a koření. Lehce pitelné víno, hladké na patře s pěknou dochutí. Podávejte při 14-16° k červeným masům, jehněčímu, sýrům a  vegetariánským pokrmům.
Vinice: Jílovité a vápencové půdy vzniklé rozpadem skal z okolních hor. Průměrné stáří keřů 30 let.
Vinifikace: Úroda je přepravována za účasti inertního plynu. Kvasí 8-10 dní, zraje 8 měsíců v tanku.
Konzumace: po 1. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-5 let
Ocenění: **** (ročník 2007) - Wine & Degustation - nejlepší nákup v rubrice Víno měsíce 2010/3

Les Arnevels Côtes du Rhône


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Grenache, Syrah
Apelace: Côtes du Rhône AOC
Uzávěr: korek
Alkohol: zpravidla 13% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Víno temně rudé barvy s vůní malin a jahod, s tóny kůže, koření a květů fialek. Příjemné, lehce pitelné víno, s hladkými tříslovinami. Jde výborně dohromady ke grilovaným masům a gratinovaným pokrmům, méně a středně výrazným sýrům. Podávejte při 14-16°.
Vinice: Jílovité a vápencové půdy s dobrým odvodněním i dostatečným zavlažením.
Vinifikace: Sklizené hrozny jsou odstonkovány a macerovány 12 dní při teplotě 28°. Jednotlivé odrůdy kvasí  zvlášť a jsou smíchány v únoru.
Konzumace: po 1. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-5 let
 

Les Arnevels Côtes de Provence


Druh: suché růžové
Odrůdové složení: Grenache, Cinsault , Syrah, Cabernet Sauvignon
Apelace: Côtes de Provence AOC
Uzávěr: umělý korek
Alkohol: zpravidla 13,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Víno nádherné lososově růžové barvy s vůní višní, malin, lesních jahod a brusinek. Velmi příjemné, osvěžující, jemně minerální rosé s harmonickou kyselinkou a  jemně nasládlým závěrem. Ideální k salátům, asijským pokrmům, flambovaným zákuskům a jako osvěžující letní nápoj. Podávejte při 8-10°.
Vinice: 85 ha vinic v Provence s průměrným stářím 30 let se nachází u Puyloubier na úpatí hory Sainte Victoire, vzdálených asi 25 km od Aix-en-Provence. Jílovité a vápencové půdy vzniklé rozpadem skal z okolních hor.
Vinifikace: Částečně přímé lisování, částečně studená macerace po dobu 12 - 24 hodin. Kvašení separátně podle odrůd 12 - 24 dní při teplotě 18-20°.
Konzumace: do 3 let
Dekantace: ne
Archivace: ne