Vína >>

La Meuliere



Vinařství La Meuliere patří tradiční vinařské rodině Laroche, která vyrábí vína Chablis od roku 1780. Zakladatelem byl Louis Laroche, po kterém následoval syn téhož jména. V dalších generacích to byli Larochové Jean-Baptiste, Henry, Ulysse, Roger a Claude. Ten poslední pak založil v roce 1984 vinařství La Meuliere. Claudovi synové Nicolas a Vincent vedou vinařství v současnosti a těží tak ze zkušeností sedmi předchozích generací. Obhospodařují 24 ha vinic v okolí obce Fleys a vyrábí 180 tisíc lahví vína ročně.

Na vinici se pracuje maximálně přírodním způsobem – používají pouze organická hnojiva, traviny mezi řádky zaorávají pluhem, sklízí pouze ručně, takže hrozny jsou zdravé. Vinifikace začíná šetrným lisováním v pneumatickém lisu. Poté následuje stáčení moštu do nerezových tanků. Alkoholové kvašení probíhá při teplotě 18ºC a je následováno přírodním jablečno-mléčným kvašením v tanku nebo v bariku. Čiří bentonitem a kyselinu vínovou vysráží při teplotě -3ºC. Před lahvováním provádí tangenciální (cross-flow) filtraci. Všechna vína pochází z vlastních vinic a jsou lahvována ve vinařství.