Vína >>

Domaine Louis Sipp


Louis Sipp patří mezi přední alsaská vinařství. Sídlí v překrásném historickém městečku Ribeauvillé v oblasti Haut-Rhin asi 15 km na sever od města Colmar. V současné době vinařství vlastní 40 ha vinic, z nichž 80% leží v nejbližším okolí Ribeauvillé včetně dvou Grand Cru vinic: Kirchberg de Ribeauvillé a Osterberg. Filosofie vinařství se projevuje v zachování starých vinic, ve výběrů klonů s menší výnosností, vysoké hustotě keřů (až 8300 hlav/ha) a v redukci výnosů s cílem dosáhnout dobré koncentrace extraktu a vysokého obsahu minerálů. Velkou výhodou vinařství je, že nabízí i starší ročníky ryzlinků.

Vinařství bylo založeno prababičkou současné generace majitelů Louisou Sipp v době 1. světové války. Po návratu z ruské fronty jí začal pomáhat její manžel Louis Sipp, do té doby pekař, po kterém dostalo vinařství jméno. Louisův syn August spolu s otcem vykupovali hrozny i od jiných vinařů a v roce 1933 založili rozsáhlé vinařství na současné adrese. Augustův syn Pierre s manželkou Simone získali další prestižní vinice v Ribeauvillé a z velké části přeorientovali jejich produkci na ušlechtilé odrůdy Riesling, Pinot Gris a Gewürztraminer. Pierre Sipp stále žije a je viceprezidentem alsaské vinařské organizace CIVA. Jeho syn Etienne s doktorátem z chemie přichází do vinařství v roce 1996. Spolu s ním v něm však působí i další členové rodiny. Krédem této 4. generace vinařů je produkovat vína, která přesvědčí čistotou, autentičností a elegancí.

V r. 2000 dosáhly vinice integrované produkce, v r. 2005 započal přechod na organickou produkci, který byl počínaje ročníkem 2008 završen certifikátem ECOFERT. Etienne Sipp říká: „Přechod k organickému hospodaření pro nás nebyl tak obtížný. Většinu vinic máme ve svahu, na historických lokacích s málo úrodnou půdou, dobře ventilovaných, které dobře fungovaly před nástupem chemie a fungují tak i nyní.“ 

Vína Louis Sipp jsou exportovány do více než 25 zemí. Zadní etikety na lahvích jsou velmi informativní včetně indikace suchosti/sladkosti vína na škále od 0 do 10 (nezaměňovat s počtem gramů cukru ve víně!).