<< Vinařství

Vína Il Colle

IL COLLE ROSSO DI MONTALCINO


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Sangiovese Grosso (kterému se v Montalcinu říká Brunello)
Apelace: Rosso di Montalcino DOC
Uzávěr: korek
Charakteristika: Rubínová barva, přecházející do karmínu. Intenzivní vůně ostružin, zralých třešní a  višní, květin, koření a jemných animálních tónů. V chuti výraznější tříslo, které zjemníte dekantací. Velmi výrazné, krásné víno s dlouhou dochutí. Hodí se ke grilovaným bílým i červeným masům, minutkovým játrům, steakům, zvěřině, k měkkým a středně zralým sýrům. Podávejte při teplotě 14-16°C.
Vinice: Pochází především z vinice poblíž Castelnuovo del Abate na jihovýchodním okraji apelace. Výhradně ruční selekce zralých hroznů a naturální hospodaření bez použití chemických hnojiv a pesticidů v přesvědčení, že dobré víno vzniká na vinici.
Vinifikace: Macerace a alkoholové kvašení v nerezových tancích. Zraje v sudech ze slavonského a  francouzského dubu (Allier) o velikosti 5 až 50 hl. Víno v lahvích zraje v podzemním sklepě vyhloubeném v sopečném tufu. Uvolněno k prodeji cca 20 měsíců po sklizni.
Konzumace: po 2.. roce
Dekantace: ano
Archivace: 2-6 let
Ocenění: 87 bodů – Wine & Degustation v rubrice Představujeme červen 2011 (5. místo ze 17 hodnocených vín s minimálním odstupem 0,78 bodu za vítězem)
 

IL COLLE BRUNELLO DI MONTALCINO


Druh: suché červené
Odrůdové složení: Sangiovese Grosso (kterému se v Montalcinu říká Brunello)
Apelace: Brunello di Montalcino DOCG
Uzávěr: korek
Charakteristika: Víno rubínově červené barvy. Intenzivní vůně lesního ovoce (ostružiny), koření a  terciálních aromat kůže a lehce animálních tónů. Hladká, přesto trochu svíravá chuť, solidní tříslo i kyselinka představují potenciál pro další zrání. Nejlépe půjde ke zvěřině a výraznějším sýrům. Podávejte při 16-18°C.
Vinice: Pochází ze 3 vinic - z vinice na severním svahu kopce Montalcino pod vinařstvím, z  vinice "del Bosco", která je obklopena lesem, jenž přídává vínu zvláštní aroma a z vinice poblíž Castelnuovo del Abate na jihovýchodním okraji apelace. Ta dává vínu tělo, zatímco první dvě aroma, delikátnost a eleganci. Výhradně ruční selekce zralých hroznů a naturální hospodaření bez použití chemických hnojiv a pesticidů v přesvědčení, že dobré víno vzniká na vinici.
Vinifikace: Macerace a alkoholové kvašení v nerezových tancích. Zraje v sudech ze slavonského a  francouzského dubu (Allier) o velikosti 5 ž 50 hl. Konzultant IL COLLE, známý enolog Giulio Gambelli, je zastáncem klasického Brunella bez použití bariku s  cílem vyhnout se dominanci dřeva v chuti vína a dovolit vychutnat rozdíly a  zvláštnosti každého ročníku. Uvolněno k prodeji 5 let po sklizni.
Konzumace: po 5. roce
Dekantace: ano
Archivace: 6-12 let