Vína >>

Il Colle Azienda Agraria

Vinařství Il Colle bylo založeno v r. 1972, když Alberto Carli, notář ze Sieny, koupil středověký farmářský dům, který obsluhoval sousedící ženský klášter Svěcení (Convento dell´Osservanza) společně s 11 ha půdy v lokalitě "Il Colle al Marchese" na jihovýchodním okraji městečka Montalcino. Hned po koupi začala rodina Carli v sousedství vysazovat vinice a olivový háj a renovovat budovu. Z přízemí se stal vinný sklep a z patra jejich domov. Brunello Il Colle ze sklizně roku 1978 bylo debutem mezi producenty Brunella. V r. 1998 koupil Alberto Carli další pozemek pod hradem "La Velona" v lokalitě Padernuovo dei Campi blízko Castelnuovo dell´Abate a vysadil zde také vinice, to vše s úmyslem zvyšovat kvalitu vína Ill Colle.

Vinařství tak obhospodařuje celkem 3 vinice:
První o rozloze 2 ha leží bezprostředně pod vinařstvím, druhá poblíž - stále v rámci Montalcina - známá jako "vigneto del bosco" (vinice u lesa) o rozloze 1 ha, která je obklopena lesem, jenž přidává vínu odtud speciální aroma. Obě tyto vinice se nachází v původní oblasti vinic pro Brunello na jihovýchodním konci Montalcina, kde se např. najdeme i vinice Biondi-Santi, ve výšce nad 400 m n.m. Půda je zde písčitá a velmi vápenatá a poměrně kamenitá. To přispívá společně s vysokými rozdíly denních a nočních teplot k tomu, že zde odrůda Sangiovese, které je zde nazývána Brunello zraje pomaleji dosahuje nejlepších výsledků - víno si drží kyselinky, je velmi elegantní a dlouhověké.

Třetí vinice o rozloze 4,5 ha ležící na svahu orientovaném na jihovýchod dává víno s větším tělem. Nachází se poblíž Castelnuovo dell´Abate na jihu apelace. Půda je zde rozmanitá, podnebí teplejší než v samém Montalcinu, ale ne tak horké jako např. kolem nedalekého Sant´Angela (kde má rozlehlé vinice v nízké nadmořské výšce vinařství Banfi), protože je hora Monte Amiata chrání před teplými větry od moře a v noci chladí blízká říčka Ombrone. Víno ze tří vinic se dobře doplňuje a dohromady tvoří víno, které vyniká svým tělem, aroma a elegancí - dokonale vyvážené Brunello. V obtížných ročnících je existence více vinic rovněž výhodou - jako např. v r. 2002, kdy vinice na jihovýchodě Montalcina trpěly dlouhotrvajícím deštěm na začátku sklizně a většina zdejších producentů Brunello z tohoto ročníku vůbec nenabídla.

Menší vinařství s roční produkcí asi 30 tis. lahví nyní vede dcera pana Carliho Caterina Carli s pomocí známého enologa Giulia Gambelli, zastáncem klasického Brunella bez použití bariku s cílem vyhnout se dominanci dřeva v chuti vína a dovolit vychutnat rozdíly a zvláštnosti každého ročníku. Vinařství používá tradičních postupů, s výhradně ruční selekcí hroznů v přesvědčení, že dobré víno vzniká na vinici. Víno zraje v sudech ze slovinského a francouzského (Allier) dubu o velikosti 5 až 50 hl. Víno v lahvích zraje v podzemní jeskyni vyhloubené v sopečném tufu.

Il Colle produkuje pravidelně pouze Rosso Montalcino, (které je možno podle pravidel uvolnit k prodeji nejdříve 1. září následujícího roku po sklizni, Il Colle však zpravidla uvolňuje ještě o 9 měsíců později) a Brunello Montalcino, které Il Colle uvolňuje zpravidla 4 a půl roku po sklizni. V mimořádných letech nabízí i Brunello Riserva.