Vína >>

Az. Agr. Vigna Rionda di Massolino F.lli

Rodina Massolino se věnuje vínu již ve 4. generaci. Hospodaří na 23 hektarech a produkuje přes 100 tis. lahví. Sídlí ve vesnici Serralunga d´Alba, která je vyhlášená jako jedno z nejlepších míst pro nejslavnější italské víno – Barolo.

Historie
Vinařský statek založil Giovanni Massolino v r. 1896. Byl to velice podnikavý a houževnatý muž, který jako první přivedl do Serralungy elektřinu. První sklep vybudoval Giuseppe, syn Giovanniho, který spolu se sestrou Angelou rozšířil vinařství o další kvalitní vinice. Giuseppe Massolino by rovněž jedním ze zakladatelů Konsorcia na ochranu Barola a  Barbaresca v r. 1934. Giuseppe měl šest dětí, z nichž tři (Giovanni, Camilla a Renato) šli v jeho šlépějích a zasloužili se o rozšíření vinařství o nejlepší vinice: Margheria, Parafada a Vigna Rionda. V roce 1990 se zapojili do rodinného podniku bratři Franco a Roberto Massolino, oba enologové, kteří v současné době vinařství vedou za zkušeného dohledu otce a strýce.

Serralunga d´Alba
Serralunga d´Alba je půvabná středověká vesnice nacházející se v okresu Langhe ve vinařské oblasti Barolo. Je umístěna na kopci ve výšce 400 m n.m. a vévodí jí impozantní hrad postavený šlechtickým rodem Faletti mezi lety 1340 a 1350. Vesnice je obklopena údolím 7 km dlouhým a 2 km širokým, s hřebeny kopců, které chrání místní vinice před větrem a bouřkami. Pohled z terasy vinařství na okolní vinice je úžasný a  pro mě osobně nejkrásnější, jaký jsem kdy viděl.

Vinice
Všechny vinice (až na jenu výjimku – viz níže) se nachází v oblasti Serralunga d´Alba, kde vlastní vinice např. i Giacomo Conterno či Bruno Giacosa. Půda je zde vápencová švýcarského typu s dobrým podílem písku, méně úrodná než jinde v oblasti Barolo. Barola z této oblasti jsou nejkoncentrovanější, nejtělnatější, vyžadující často dlouhé zrání. Doporučení archivovat až po dobu 25-30 let nejsou výjimkou. Vinařství Massolino vlastní a  obhospodařuje 4 vinice se statusem Cru pro Barolo s ideální jižní a jihozápadní expozicí vůči slunci:

- Vigna Rionda je výjimečná vinice, kterou získali Renato a Giovanii Massolino výměnou za jinou, rozlohou větší vinici. Vinice se nachází ve výšce 330 m n.m., má rozlohu 2,3 ha a je osázena keři o  stáří 15 - 35 let. Půda ze slínového vápence společně s mikroklimatem umožňuje produkci vín s výjimečnou strukturou, mohutností a ohromným potenciálem zrání.
- vinice Margheria o rozloze 1,5 ha se nachází ve výšce 340 m n.m. a tvoří ji vápenitá půda s vysokým obsahem písku, která dodává vínům eleganci, mineralitu a tóny koření. Vína jsou dobře pitelná již po 5-6 letech. Vinice je osázena keři v průměru 35 let starými. Má výtečnou expozici vůči slunci a rodina Massolino ji získala koncem 50. let minulého století.
- vinice Parafada v Serralunga d´Alba se ve výšce 340 m o rozloze 1,13 ha s průměrným stářím 55 let, jejíž půdu tvoří slínový vápenec. Díky stáří vinice, orientaci na jih a  hřebenu, který chrání před větrem dává tato vinice hrozny té nejvyšší kvality.
- vinice Parussi v Castiglione Falletto (jediná mimo Serralunga d´Alba), kterou Massolino získal v r. 2010 společně s produkcí této vinice od r. 2007. Vápenatá a písčitá půda této vinice přispívá k měkčímu, ženštějšímu charakteru Barola.

Filosofie vinařství
Díky historickým vinicím, zkušenostem předávaným z generace na generaci a entusiasmem mladších generací, produkovaná vína, jedno vedle druhého, vyjadřují charakter, preciznost, styl a kompaktnost, jako důkaz přirozeného propojení celé rodiny a její půdy. Rodina má bezprostřední každodenní kontakt s vinicemi i sklepem, od keře až k lahvi. Sběr hroznů probíhá výhradně ručně.
Několika poschoďový sklep (směrem dolů) je dokonale vybaven. Franco se mi svěřil, že je velmi rád, že nepodlehli módě a když nakupovali nerezové tanky, nezbavili se zároveň tanků betonových. Technologie zpracování vína je každý rok jiná, v závislosti na charakteru ročníku – taková, aby vždy optimálně vyjádřila jedinečnost jednotlivého terroir. Jestliže Franco a  Roberto nejsou spokojeni s vínem z jejich Cru vinic, jak se například stalo v příliš horkém a suchém ročníku 2003, kdy víno ztratilo typickou osobitost, nabídnou i víno z těchto vinic jako základní Barolo Serralunga d´Alba.
Massolino, to však není jen Barolo. Ať už je to Langhe Nebbiolo, kam dobrovolně deklasifikují víno z mladších keřů z vinic na Barolo, osvěžující Barbera, ovocné Dolcetto či opojné Moscato d´Asti, všechny vína vás osloví svou čistotou, charakterem, typickou kořenitostí a mineralitou.  

Úspěchy a uznání
V prvním desetiletí tohoto století sklízejí vína Massolino jeden úspěch za druhým. S více než stoletou tradicí v zádech se oba bratři díky ohromné poctivostí a píli prosadili se svými víny doma i ve světě:  

12 x 3 bicchieri Gamberro Rosso
Vigna Rionda Riserva 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996
Parafada 2004, 1996, 1990
Margheria 2005, 1997

Wine Spectator:
Vigna Rionda Riserva Barolo: 2000: 98 b., 1997: 96 b., 2001: 93 bodů !!!
Parafada Barolo: 1997: 95 b.; 2006, 2000: 94 b.; 2001: 93; 1999: 92 bodů !!!
Margheria Barolo: 2005: 95b.; 2006, 2004, 2000, 1999: 93 bodů !!!
Barolo: 2006, 2005, 2001, 2000: 92 b., 2004: 91 bodů !!!

Wine Enthousiast:
Parafada Barolo 2006: s 95 body se dostalo toto víno do Enthousiast 100 za rok 2010!!!

2010 Wine & Spirits' Winery Of The Year
Každým rokem hodnotitelé časopisu Wine &Spirits naslepo ochutnají více než 10 tisíc vín. Na seznam nejlepších vinařství roku se dostanou vinařství, která produkují takovou řadu vín, jež se dostanou na vrchol ve své kategorii.

„Jsem velkým fanouškem Massolina a často si kupuji jejich vína pro můj vlastní sklípek."
Antonio Galloni, hodnotitel italských vín pro Robert Parker's Wine Advocate, září 2009