<< Vinařství

Vína Weingut Ratzenberger

Ratzenberger Bacharacher Riesling QbA trocken


Druh: suché bílé
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: QbA Mittelrhein (jakostní víno)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 12,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva, čistá vůně exotického ovoce (citrusy, kiwi) a hrušek. V chuti živá kyselinka, středně dlouhá dochuť. Příjemné víno s vyrovnanou složkou sladkosti a kyselosti. K široké paletě jídel: středně výrazným sýrům (brie, gouda), teplým uzeninám, rybám a darům moře, asijské kuchyni, vepřovému a drůbežímu masu, zelenině, zeleným a ovocným salátům. Podávejte při 8-10°C.
Vinice: vinice středního Rýna v okolí městečka Bacharach
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí a zraje v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-6 let

 

Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken


Druh: suché bílé, pozdní sběr
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Prädikatswein (jakostní víno s přívlastkem)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 11,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva, čistá ovocná vůně citrusů, broskve, hrušky a lipového květu s nádechem minerality. V chuti šťavnaté, s vyšším extraktem, dlouhou dochutí a příjemnou mineralitou. K široké paletě jídel, zvláště rybám a darům moře, asijské kuchyni se sladkokyselými omáčkami, kari, sushi, vepřovému a drůbežímu masu, zelenině, zeleným a ovocným salátům. Podávejte při teplotě 10-12°C.


Vinice: Vinice Steeger St. Jost (s klasifikací Einzellage odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru) se nachází se ve výšce mezi 400 a 500 m n.m. na příkrém svahu, přímo nad budovou vinařství.
V půdě převládá jílovitá břidlice, přítomna je také vrstva pastelově zbarvených eolických písků pocházejících z vulkanických erupcí před 10 tisíci lety. Aby hrozny neprocházely stresem z nedostatku vody, má tato vinice nainstalován zavlažovací systém. Hrozny zde vynikají ušlechtilou jemnou ovocností, zvláště vhodnou pro suchá vína. Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Zrálo v dubovém sudu o obsahu 1 200 l a stáří 3-20 let. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-10 let
Ocenění: ***** Wine & Degustation rubrika Víno měsíce 2010/7 (ročník 2007)

Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Grosses Gewächs trocken


Druh: suché bílé
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: QbA Erste Lage, Grosses Gewächs
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 11,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika:Čistá výraznější vůně zralého ovoce, připomínající banány, ananas a liči. Chuť je plná, s nádechem zelených banánů a čerstvého ananasu. V dlouhé dochuti se objevuje žluté ovoce a výraznější mineralita. Doporučené jídlo: ryby, asijská kuchyně, kari, sushi, drůbeží maso. Výtečné je k našim národním úpravám vepřového masa. Podávejte při teplotě 10-12°C.
Vinice: Z nejlepších poloh (Erste Lage) vinice Steeger St. Jost (odpovídá francouzskému Grand Cru), která se nachází se ve výšce mezi 400 a 500 m n.m. na příkrém svahu, přímo nad budovou vinařství.
V půdě převládá jílovitá břidlice, přítomna je také vrstva pastelově zbarvených eolických písků pocházejících z vulkanických erupcí před 10 tisíci lety. Aby hrozny neprocházely stresem z nedostatku vody, má tato vinice nainstalován zavlažovací systém. Hrozny zde vynikají ušlechtilou jemnou ovocností, zvláště vhodnou pro suchá vína. Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Zrálo v dubovém sudu o obsahu 1 200 l a stáří 3-20 let. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-20 roky
Ocenění: 89,38 bodů, 2. místo z 61 testovaných v Grand testu německých ryzlinků kategorie trocken, časopis Wine & Degustation 2012/6 (ročník 2009)

Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Kabinett halbtrocken


Druh: polosuché bílé, kabinet
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Prädikatswein (jakostní víno s přívlastkem)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 11% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva, v mládí jemné čisté aroma citrusů, rynglí a lipového květu, které zráním v lahvi neuvěřitelně nabírá na intenzitě. Čistá, krásně harmonická chuť, v níž se snoubí výrazná kyselinka s vábivě medovou sladkostí. Na patře výrazná mineralita a dlouhá dochuť. Podávejte při teplotě 10-12°C k asijské kuchyni, sushi, tučnějším rybám, kuřeti, krocanu a vepřovému.
Vinice: Steeger St. Jost (s klasifikací Einzellage odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru) se nachází se ve výšce mezi 400 a 500 m n.m. na příkrém svahu, přímo nad budovou vinařství.
V půdě převládá jílovitá břidlice, přítomna je také vrstva pastelově zbarvených eolických písků pocházejících z vulkanických erupcí před 10 tisíci lety. Aby hrozny neprocházely stresem z nedostatku vody, má tato vinice nainstalován zavlažovací systém. Hrozny zde vynikají ušlechtilou jemnou ovocností, zvláště vhodnou pro suchá vína. Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí a zraje v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-7 let

 

Ratzenberger Bacharacher Posten Riesling Spätlese halbtrocken


Druh: polosuché bílé, pozdní sběr
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Prädikatswein (jakostní víno s přívlastkem)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 12,5% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva. Krásná komplexní ovocná vůně – žlutý meloun, mango, luční med společně s tóny žlutých květů (např. pampeliška). V chuti se projeví živá kyselinka připomínající čerstvé i sušené meruňky a žluté špendlíky a  mineralita. Velmi dlouhá dochuť. Opět ideální k asijské kuchyni, tentokrát nejlépe k výraznějším pokrmům - např. s kokosem, ale i vepřovému, pečené šunce, k čerstvému ovocnému salátu. Podávejte při 10-12°C.
Vinice: Příkrá vinice Bacharacher Posten (s klasifikací Einzellage odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru). Půda je zde tvořena krystalickou břidlicí se schopností rychle se zahřát. Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí a zraje v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-12 let
Ocenění: ***** Wine & Degustation rubrika Víno měsíce 2011/8 (ročník 2007)

Ratzenberger Riesling QbA Caspar R


Druh: sladké bílé
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: QbA Mittelrhein (jakostní víno)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 9% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva, ve vůni citrusy, kiwi, žlutý meloun. ananas, luční med. V chuti pikantní, vrovnané, sladké s výraznou kyselinkou. Příjemné osvěžující víno za dobrou cenu. Pijte samotné nebo k asijské kuchyni. Podávejte při 10-12°C.
Vinice: vinice středního Rýna v okolí městečka Bacharach
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí a zraje v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 1. roce
Dekantace: ne
Archivace: 2-5 let

 

Ratzenberger Bacharacher Wolfshöhle Riesling Spätlese


Druh: sladké bílé, pozdní sběr
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Prädikatswein (jakostní víno s přívlastkem)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 8% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Světle žlutá barva. Krásná komplexní ovocná vůně – žlutý meloun, mango, luční med společně s tóny žlutých květů (např. pampeliška). V chuti se projeví živá kyselinka připomínající čerstvé i sušené meruňky a žluté špendlíky a  mineralita. Velmi dlouhá dochuť. Opět ideální k asijské kuchyni, tentokrát nejlépe k výraznějším pokrmům - např. s kokosem, dále k čerstvému ovocnému salátu. Podávejte při 10-12°C.
Vinice: Z příkré vinice Bacharacher Wolfshöhle s klasifikací Einzellage (odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru), která se nachází kolmo k řece na příkrém jižním svahu ve ve výšce 300 m n.m.
V půdě se mísí jílovitá břidlice s krystalickou. Z této vinice vznikají nejlepší Spätlese. Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí a zraje v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Sklep je chladný, ideální pro tradiční pomalé kvašení.
Konzumace: po 1. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-12 let

Ratzenberger Bacharacher Posten Riesling Auslese, láhev 0,5 l


Druh: sladké bílé, výběr z hroznů
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Prädikatswein (jakostní víno s přívlastkem)
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 7% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Víno sytě zlaté barvy. Ve vůni opojně intenzivní Světle zlatá barva, intenzivní vůně kandovaných citrusů, lipového květu, lučního medu a petroleje. Svěží, neuvěřitelně komplexní, zážitkové víno. Velký potenciál zrání. Podávejte při teplotě 12-14°C k foie-gras, sýrům s  modrou plísní, k ovocným salátům, lehčím a ovocným dezertům.
Vinice: Příkrá vinice Bacharacher Posten (s klasifikací Einzellage odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru). Půda je zde tvořena krystalickou břidlicí se schopností rychle se zahřát. Tento typ půdy dává vínu speciální ceněný charakter.Práce na vinici se odehrává téměř výlučně ručně. Výnosy jsou drženy kvůli kvalitě na nízké úrovni a hospodaří se tak ekologicky, jak to jen jde. Používají výhradně organická hnojiva.
Vinifikace: Lisují jemně na pneumatickém lisu. Kvasí v nerezových tancích o objemu 3 000 l. Víno ponecháno sur lie (na usazeninách po kvašení) pro větší komplexnost a aroma. Zrálo v dubových sudech o objemu 1 200 l a stáří 3-20 let.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-15 let

 

Ratzenberger Bacharacher Riesling Brut mittelrein - sekt


Druh: suché šumivé víno
Odrůdové složení: ryzlink rýnský
Klasifikace: Sekt
Uzávěr: korek
Alkohol: typicky 13% (v závislosti na ročníku)
Charakteristika: Víno sytě zlaté barvy. Ve vůni opojně intenzivní Světle zlatá barva, intenzivní vůně kandovaných citrusů, lipového květu, lučního medu a petroleje. Svěží, neuvěřitelně komplexní, zážitkové víno. Velký potenciál zrání. Podávejte při teplotě 6°C např. ke krabímu salátu či tučnější rybě.
Vinice: Hrozny pocházejí z příkré vinice Kloster Fürstentahl s klasifikací Einzellage (odpovídající francouzskému Premier/Grand Cru), příléhající k místnímu klášteru v údolí bezprostředně jižně od Bacharachu. Půda obsahuje jiný typ břidlice s  vyšším obsahem jílu než ostatní vinice vinařství Ratzenberger.
Vinifikace: Vyráběno tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Celý výrobní cyklus zabere 2,5 roku.
Konzumace: po 2. roce
Dekantace: ne
Archivace: 3-8 let
Ocenění: ***** a titul Víno měsíce července 2010 (ročník 2005) - Wine & Degustation