Vinařství St. Urbans-Hof bylo založeno v r. 1947. Nyní je vedeno již ve třetí generaci Nikem Weisem a hospodaří na 33 hektarech vinic v údolí řek Mosela a Saar. Samotné vinařství sídlí ve vesnici Leiwen na řece Mosele. Pěstuje pouze ryzlink rýnský a soustřeďuje se na zachycení terroirních rozdílů jednotlivých vinic ve víře, že opravdový výraz kvality vína leží v autenticitě jeho původu.
St. Urbans-Hof je člen svazu nejlepších německých pěstitelů VDP a jako takový může pod svým jménem prodávat pouze víno pocházející z vlastních vinic. Aby uspokojil poptávku, nabízí Nik. Weis i vína s etiketou Nik. Weis Selection, které nakupuje od prověřených spřátelených vinařů na Mosele.
Historie
Rodina Weisů vlastnila vinice po staletí. Pradědeček současného majitele Nika Weise vlastnil špičkovou parcelu na místní nejvěhlasnější vinici Laurentiuslay. Vinařství St. Urbans-Hof bylo však založeno až v r. 1947 Nicolasem Weisem. Pojmenoval jej po patronu vinařů svatém Urbanovi (papeži Urbanu I. na papežském stolci v letech 222-230). V následujících letech vystavěl i budovu vinařství a velmi dobře vybavený sklep. Nicolas Weis působil i jako poslanec ve sněmovně spolkové země, kde se zasazoval o vinařství v regionu. Po válce bylo vinařství v Německu v troskách a Nicolas Weis byl jedním z těch, kteří jej stavěli na nohy, ať již jako vinař či poslanec. Za jeho činnost mu byl udělen ceněný titul „Ökonomierat“, který je součástí jména vinařství.
V r. 1960 přejímá statek jeho syn Hermann. Pod jeho rukama vzniká jedna z největších šlechtitelských stanic v Německu a on sám světoznámým šlechtitelem zejména pro odrůdu ryzlink rýnský. V 70. letech působí Hermann Weis v Kanadě a touto odrůdou pionýrsky osazuje první velké plochy na poloostrově Niagara. Zakládá zde vinařství St. Urban Vineyard, nyní působící pod novými majiteli a názvem Vineland Estates. Hermann si je vědom, jaký význam má pro vinaře terroir, že dobré víno vzniká především na vinici a kupuje v r. 1980 exklusivní vinici Ockfener Bockstein na řece Saar, přítoku Mosely a dalších 9 ha nedalekých vinic Wiltinger Schlangengraben.
V r. 1997 přichází do vinařství Hermanův syn Nik(olaus) Weis a pokračuje v Hermannově díle. V r. 1990 kupuje zpola zanedbanou vinici Piesporter Goldtröpfchen na Mosele a v roce 2001 vinici Saarfeilser Marienberg. Manželstvím s jeho půvabnou ženou Danielou rozšířil majetek vinařství o parcelu z vinice Mehringer Blattenberg na Mosele. V současné době tedy vlastní tři prvotřídní vinice na Mosele a další tři na řece Saar, rovněž patřící pod vinařskou oblast Mosel. V oddíle vinice se blíže věnujeme dvěma z nich, ze kterých pochází vína v našem sortimentu.
Vinice
Piesporter Goldtröpfchen - Piesport získal v průběhu historie reputaci jednoho z nejlepších vinařských měst na Mosele. Půdu na kopcích tvoří těžká břidlice. Vinice St. Urbans-Hof se nacházejí na jedné z nejstarších částí této slavné vinice nazvané Mosel Lorelei. Tmavá břidlice vinice se na slunci v průběhu dne rozehřívá a uvolňuje svou energii v noci. Vinice má parabolický tvar připomínající podkovu a nejlepší části přijímají další teplo odrazem slunce od hladiny řeky. Parcely St. Urbans-Hof jsou velmi špatně přístupné, vinice je neznámého stáří, minimálně 80 let a keře nejsou roubovány. Vína odsud dávají přirozenou sladkost s tóny černého rybízu, brazilské maracuje a grepu. Vydrží i více než 30 let a udrží si absolutní svěžest!
Ockfener Bockstein - Ockfen je staré vinařské město nacházející se v postranním údolí řeky Saary (přítoku Mosely), které proslavila právě vinice Ockfener Bockstein na příkrém kopci svažujícím se k jihu. Vinice St. Urbans-Hof je na 50º svahu orientovaném na jihozápad. Půda sestává z tvrdé štěrkovité břidlice, která dává vínům kouřové aroma a úžasnou mineralitu. Na vrcholu kopce je rozsáhlý les, který zadržuje vodu a vlhkost, takže průběžně zavlažuje v hloubce půdu vinice, která tak nikdy netrpí nedostatkem vláhy. Mezi lesem a vinicí je někdy k vidění vysoká zvěř, která dala vinici jméno "srnčí skála". Chladnější větry přicházející z pohoří Hunsrück mají za následek, že hrozny jsou spíše aromatické než s vysokým obsahem cukru. Zdejší vína mají noblesní charakter s výrazným květinovým aroma po černém bezu, šeříku, fialkách a růžích společně se zmíněnou kouřovou mineralitou.
Nik Weis a manažer vinohradů Hermann Jostock jsou si vědomi, že víno nejvyšší kvality je výsledkem tvrdé práce na vinicích v průběhu celého roku: kultivace půdy, vázání výhonků, prořezávání listoví, redukce hroznů, selektivní ruční sběr při plné zralosti hroznů jsou základní kroky, aby víno odráželo charakter půdy, na které vyrostlo. Používají tradiční metody, jak bylo zvykem na Mosele po staletí. Každý keř má svůj kůl, ke kterému jsou tažně upevněny do tvaru srdce. Při své návštěvě vinice Piesporter Goldtröpfchen jsem se přesvědčil, že tomu tak opravdu je a že St. Urbans-Hof je jedním z mála vinařství, které tento způsob vedení révy udržuje při životě. Používá se jen organické hnojivo pro zachování přirozené vyváženosti půdy. Výnosy jsou nízké, aby se docílilo intenzivních a dobře strukturovaných vín. Všechny hrozny se sbírají ručně, na strmých svazích do přepravek s popruhy, které se z vinic odnášejí na zádech, aby se hrozny maximálně chránily.
Vinařský sklep
Ve sklepě je vše podřízeno tomu, aby se kvalita urozená na vinici dostala až do lahve.
Hrozny ryzlinku jsou jemně rozmačkány ponechány asi na 3 hodiny, aby se látky ze slupky kontaktem se šťávou extrahovaly. Hrozny jsou pak pneumaticky lisovány a uvolňují kalnou šťávu, která gravitací odtéká do nerezových tanků umístěných pod lisem. Zde šťáva zůstane přes noc a umožní hrubšímu sedimentu, aby se usadil na dně. Později je čistá šťáva odčerpána do dalších tanků.
Klíčovou fází je pro Nika Weise a sklepmistra Rudolfa Hoffmanna kvašení. Trpělivost a víra v této fázi jsou nutné předpoklady, aby víno nalezlo svou rovnováhu. Víno kvasí spontánně bez přidávání vypěstovaných kvasinek, jak tomu bývá ve většině vinařství. Kvasinky, které se přirozeně nachází ve sklepě nebo které sem přijdou společně s hrozny z vinice, prokvasí šťávu přirozenou cestou. Při započetí kvašení je aktivních několik kmenů kvasinek. To vše umožní, aby se vyvinul celý komplex chutí a vůní. Když jsou vína St. Urbans-Hof mladá, mají někdy kořenitou chuť, která mnohým připadá divná. Ve vůni se objeví bylinné až animální tóny, které se silně liší od průmyslově vyráběných jednorozměrných ryzlinků, které vás zakrátko unaví.
Víno kvasí za nízkých teplot, v těchto zeměpisných šířkách i v minulosti obvyklých, a uchovává si aroma hroznů a příjemných kvasných aromat.
Vína zrají v dubových sudech i nerezových tancích. Sudy zvané Fuder nebo lidově Stűck mají obsah 1000 l (na rozdíl od Mittelrhhein, kde mívají sudy obsah 1200 litrů). Ty umožní jemnou mikro-oxydaci vína a dají mu větší komplexnost a vytříbenost. Nerezové tanky udrží ve vínu ovocnost a svěžest a uchovají i něco z kysličníku uhličitého z kvašení, které se projeví velmi jemným perlením mladého ryzlinku. Teprve když vína dozrají k dokonalosti, jsou lahvována.